Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η Αρχαία Ολυμπία μέσα από το φακό της DeepGreece

Σήμερα ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στην Αρχαία Ολυμπία, που θα την μοιραστούμε μαζί σας, σπιθαμή προς σπιθαμή.
Ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να σας μεταδώσουμε όλο αυτό το μοναδικό συναίσθημα που περικλείεται στη φράση:
''Περήφανος σαν Έλληνας''
 
ΚΡΟΝΙΟΣ ΛΟΦΟΣ



Του έδωσε το όνομα ο Ηρακλής. Από τότε ειναι γνωστός σαν Κρόνιος Λόφος. 
Στην κορυφή του οι Ελληνες δόξαζαν τον Κρόνο και θεότητες προ των Ολυμπίων. Νύμφες τον κατοικούσαν και προστάτευαν τις δασωμένες πλαγιές του κι ήταν πάντα συνδεδεμένος με μύθους θεών και ανθρώπων.
Απο τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους και την Επανάσταση του 21 με τον Ιμπραήμ που τον έκαψε τότε, μέχρι τις αδηφάγες πυρκαγιές 2007, ο Λόφος καταστράφηκε σχεδόν συστηματικά.
Ο λόγος εντοπίζεται μάλλον στην ιερότητα του τόπου για τους Αρχαίους Ελληνες και η εγγύτητά του στην Ολυμπία.
Η διάβρωση πήρε σχεδόν 9.5 μέτρα απ το ύψος του απ το 1880 που μετρήθηκε πρώτη φορά. Τώρα ειναι σχεδόν 114 μέτρα.
Ο Κρόνιος Λόφος σχηματίστηκε στην Πλειστόκαινο γεωλογική περίοδο του καινοζωικού αιώνα πριν από περίπου 800.000 έως 1.600.000 χρόνια.
ΗΡΑΙΟΝ

Ο ναός της Ήρας αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα. Ήταν κτισμένος στη βορειοδυτική γωνία του ιερού χώρου της Άλτεως, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, όπου για την προστασία του κατασκευάσθηκε ισχυρός αναλημματικός τοίχος. Αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας από τους κατοίκους του Σκιλλούντα, αρχαίας πόλης της Ηλείας. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι κτίσθηκε περίπου οκτώ χρόνια αφ' ότου ο Όξυλος πήρε τη βασιλεία στην Ήλιδα, δηλαδή γύρω στο 1096 π.Χ., όμως, η χρονολόγηση αυτή δεν συμφωνεί με τη χρονολόγηση του ναού, η οποία είναι υστερότερη. Κατά μία άποψη, ο πρώτος ναός της Ήρας κτίσθηκε γύρω στο 650 π.Χ., ήταν μικρός, δωρικός, και είχε μόνο σηκό και πρόναο, ενώ γύρω στο 600 π.Χ. προστέθηκε σε αυτόν ο οπισθόδομος και το πτερό. Ωστόσο, σήμερα, επικρατέστερη είναι η άποψη ότι ο ναός οικοδομήθηκε περίπου το 600 π.Χ. με ενιαίο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα. Κατά καιρούς υπέστη διάφορες επεμβάσεις, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια μετατράπηκε σε είδος μουσείου, όπου φυλάσσονταν μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα του ιερού, ανάμεσα στα οποία και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη.
Η Ήρα απεικονιζόταν καθισμένη σε θρόνο και δίπλα της στεκόταν ο Δίας. Το λίθινο αρχαϊκό κεφάλι, που βρέθηκε κοντά στο Ηραίο και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, αποδίδεται με κάποιες επιφυλάξεις στο άγαλμα της θεάς. Στο λατρευτικό άγαλμα απέθεταν κάθε τέσσερα χρόνια οι δεκαέξι ευγενείς Ηλείες, που οργάνωναν τα Ηραία, έναν καινούργιο πέπλο, που ύφαιναν για τη θεά. Για το εσωτερικό του ναού δεν έχουμε άλλες πληροφορίες. Γνωρίζουμε μόνο ότι εδώ φυλασσόταν ο δίσκος του Ιφίτου, επάνω στον οποίο ήταν γραμμένη η ιερή εκεχειρία, ενώ στον οπισθόδομο βρισκόταν η λάρνακα του Κυψέλου, από ξύλο, χρυσό και ελεφαντόδοντο, διακοσμημένη με μυθολογικές παραστάσεις, καθώς και η τράπεζα του Κολώτη, πάνω στην οποία τοποθετούνταν τα στεφάνια αγριελιάς, με τα οποία στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες.

ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ

Το Φιλιππείο είναι το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως και ένα από τα ωραιότερα δείγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό περίβολο, στα δυτικά του ναού της Ήρας. Αφιερώθηκε στο ιερό του Δία από το Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. και αποδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία που είχε το ιερό εκείνη την εποχή.
Μετά το θάνατο του Φιλίππου, το 336 π.Χ., η κατασκευή του μνημείου αποπερατώθηκε από το γιο του, τον Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος πρόσθεσε στο εσωτερικό και τα αγάλματα των μελών της οικογένειάς του, έργα του περίφημου γλύπτη Λεωχάρη. Το μνημείο, εκτός από αναθηματικό χαρακτήρα είχε και λατρευτικό, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία της ηρωοποιημένης βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων.



Η ΚΡΥΠΤΗ




Στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. κατασκευάσθηκε η μνημειακή είσοδος του σταδίου, η λεγόμενη Κρυπτή, μία λίθινη καμαροσκεπής στοά μήκους 32 μ., από την οποία έμπαιναν στο στάδιο οι αθλητές. 
Στα ρωμαϊκά χρόνια, στο δυτικό της άκρο προστέθηκε ένα μνημειακό πρόπυλο.






                                                                





            Σύντομα κοντά σας με περισσότερο υλικό, από το λίκνο του πολιτισμού της Ελλάδος.


Σαμουρίδη Βασιλική για την +MainTeam DeepGreece 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου